Insulinooporność związana ze starzeniem się może częściowo wynikać z obniżenia aktywności fizycznej. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy trening siłowy zwiększa działanie insuliny u osób starszych. 11 zdrowych mężczyzn średnim wieku 58 lat badano przed i po 16 tygodniach prowadzenia treningu siłowego. Efekty program treningowy zwiększył ogólną siłę o [...]
Zapalenie zatok to dosyć powszechna dolegliwość uprzykrzająca życie i utrudniająca komfortowe funkcjonowanie zarówno w pracy, jak i w czasie wolnym, a także zaburza odpoczynek nocny. Może mieć zróżnicowaną etiologię i niekiedy dokładna jego przyczyna może być trudna do zdiagnozowania. Trudny zatem może być również dobór odpowiednich narzędzi [...]
Masz długą listę rzeczy do zrobienia i bardzo mało czasu? Obowiązki Cię przytłaczają i masz wrażenie, że z niczym nie nadążasz? Jeśli odpowiadasz twierdząco, to stres z pewnością nie jest Ci obcy. Istnieje wiele sposobów, jak sobie z nim poradzić np. za pomocą ćwiczeń, medytacji, głębokiego oddechu, odprężającej kąpieli itp. Nawet dieta ma duży [...]
Kwas masłowy, który należy do grupy związków zwanych krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (SCFA), stanowi ważny element ochrony jelit. Ten i pozostałe związki z SCFA (np. propionian) wytwarzane są przez bakterie zasiedlające przewód pokarmowy i regulujące m.in. aktywność układu odpornościowego. Kwas masłowy w jelitach Do SCFA, poza kwasami [...]
Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]
Dzięki rozwojowi wiedzy o żywieniu i suplementacji diety weganizm nie stanowi już takiego zagrożenia dla stanu odżywienia, jak jeszcze przed dekadą. W ostatnich latach wzrosła bowiem dostępność dobrej jakości preparatów ułatwiających zbilansowanie codziennych jadłospisów, dzięki czemu dieta roślinna może zaspokoić zapotrzebowanie nawet sportowców [...]
Choroba Alzheimera (AD) jest główną przyczyną otępienia w populacji osób starszych i piątą najczęstszą przyczyną śmiertelności w tej grupie wiekowej. Dotyka około 44 milionów ludzi na całym świecie. Przykładowo we Francji choruje obecnie 1,1 miliona osób, a każdego roku pojawia się 225 000 nowych pacjentów. W związku z szybkim starzeniem się [...]
Umieszczając w codziennej diecie odrobinę słodyczy, nie zawsze szkodzi się swojej sylwetce i zdrowiu. Kalorie z ulubionych słodkich produktów łatwo jest wliczyć do dziennego bilansu kalorycznego, zwłaszcza jeśli nie zawierają one składników powszechnie uznawanych za niezdrowe. Mowa tutaj o szerokim spektrum słodyczy pozbawionych dodatku cukru oraz [...]
Chociaż kannabidiol (CBD), czyli główny związek biologicznie czynny w konopiach włóknistych, najczęściej stosowany jest do łagodzenia lęku, depresji czy bólu, to część osób sięga po niego również w celu regulacji pracy przewodu pokarmowego, poprawy stanu skóry, zwalczania uzależnień, czy polepszania jakości życia seksualnego. Wiele potencjalnych [...]
Odżywki białkowe to pewnego rodzaju klasyka, jeśli chodzi o żywienie osób aktywnych fizycznie, szczególnie entuzjastów sportów siłowych i dyscyplin sylwetkowych. Obecnie jednak dzięki licznym badaniom naukowym coraz częściej zaleca się stosowanie preparatów bogato-białkowych nie tylko sportowcom, ale również osobom aktywnym fizycznie w pracy, [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Wiele osób zastanawia się, czy jest możliwe cieszenie się słodkościami podczas redukcji. Warto wspomnieć na wstępie, że dieta odchudzająca to sposób żywienia oparty na ujemnym bilansie energetycznym, czyli spożywaniu mniejszej ilości kalorii niż organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania, tak aby zmobilizować go do czerpania energii ze [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
Wykorzystanie melatoniny posiada główne zastosowanie jako wsparcie w leczeniu zaburzeń snu. Melatonina ma na celu nie tylko pomóc w szybkim zaśnięciu, ale i przyczyniać się do tego, aby sen był głębszy i dawał więcej korzyści pod kątem regeneracyjnym. Hormon wykazuje jednak jeszcze jedną ciekawą właściwość, o której mało co się wspomina, a może [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Magnez jest zaangażowany w ponad 300 reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie, a niektóre badania pokazują, że ponad połowa populacji nie dostarcza go w swojej diecie w odpowiednich ilościach. To, że jest to ważny minerał dobrze wiemy. Potrzebujemy go do rozluźnienia mięśni, krzepnięcia krwi, prawidłowej pracy serca, regulacji glukozy [...]